Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκδοση: 31/12/2018/15:45

Ισχύς: 31/12/2018/16:00 - 1/1/2018/24:00


Συνοπτική ανάλυση

Μετωπική ύφεση, με τάση βάθυνσης, ακολουθεί τροχιά από το νότιο Ιόνιο προς το νότιο Αιγαίο και προβλέπεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα. Ο συνδυασμός του συστήματος με τις υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένου βόρειου-βορειοανατολικού ανέμου στα βόρεια κράσπεδα του χαμηλού, με αποτέλεσμα την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς την βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη (και ιδιαίτερα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο) όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και μεγάλη διάρκεια. Οι θερμοκρασιακές συνθήκες, ευνοούν την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας που θα εκδηλωθούν φαινόμενα. 


Προβλεπόμενη εξέλιξη των φαινομένων

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες: Προβλέπεται να εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια και η πιθανότητα εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων είναι αυξημένη. Μικρότερης έντασης και διάρκειας φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ισχυρές χιονοπτώσεις: Θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο (μέχρι 500μ τοπικά με αξιόλογη χιονόστρωση άνω των 800μ), την Στερεά Ελλάδα (μέχρι 500μ στην Αττική και την Εύβοια και σε πεδινές περιοχές των υπολοίπων περιοχών), στην Θεσσαλία (σε όλα τα υψόμετρα με ιδιαίτερη έμφαση στο Πήλιο και την δυτική Θεσσαλία), στην Κρήτη (άνω των 1200μ) και, παροδικά/τοπικά, σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική και δυτική Θεσσαλία όπου, σε αρκετές περιπτώσεις, θα σημειωθούν πολύ μεγάλα ύψη χιονιού.

Θυελλώδεις άνεμοι : Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις (8-9bf) άνεμοι Βορειοανατολικής διεύθυνσης θα επικρατήσουν στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου. Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι Βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Ιόνιο Πέλαγος. Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι, προβλέπεται να πνέουν και σε πολλές χερσαίες περιοχές της ανατολικής, δυτικής, κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τμήματα της Θεσσαλίας, όπως επίσης και στον Κορινθιακό Κόλπο, δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες!

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.