Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκδοση: 17/12/2018/19:30

Ισχύς: 17/12/2018/20:00 - 19/12/2018/18:00


Συνοπτική ανάλυση

Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων, συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά από το Ιόνιο προς το κεντρικό/νότιο Αιγαίο και την Τουρκία και να επηρεάσει σημαντικά τον ελλαδικό χώρο, σχεδόν στο σύνολό του. Το σύστημα προβλέπεται να έχει αξιόλογη δυναμική και σε συνδυασμό με την επικράτηση υγρών και ασταθών αερίων μαζών και τις επιμέρους διαταραχές μέσης/τοπικής κλίμακας (συγκλίσεις, ορογραφικές ανυψώσεις...) να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση έντονων φαινομένων τα οποία στις ορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας/κεντρικής Ελλάδας, θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων. Ο συνδυασμός του χαμηλού με τις υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων θα έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση θυελλωδών ανέμων στην περιοχή του Αιγαίου και την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Βαλκάνια προς την Ελλάδα.


Προβλεπόμενη εξέλιξη των φαινομένων

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση την Μακεδονία και την Θράκη όπου τα φαινόμενα θα έχουν ασθενέστερο χαρακτήρα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα και μεγάλη διάρκεια. Στην δυτική Ελλάδα, τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν την νύχτα της Δευτέρας (17/8) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/12), με τάση υποχώρησης στην συνέχεια. Στην Ανατολική  και νότια Ελλάδα και το Αιγαίο, τα πιο έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης. Εν συνεχεία, προβλέπεται σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων στην ανατολική και νότια Ελλάδα και περιορισμός τους στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο όπου θα συνεχιστούν, με τάση υποχώρησης και κατά την διάρκεια της Τετάρτης.

Ισχυρές χιονοπτώσεις: Θα εκδηλωθούν στα ορεινά τμήματα της χώρας και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θράκης (μέχρι 500μ), της Μακεδονίας (μέχρι 100μ τοπικά), της Θεσσαλίας (μέχρι 200μ τοπικά), της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (μέχρι 500μ. τοπικά). 

Θυελλώδεις άνεμοι : Βορείων διευθύνσεων άνεμοι, 6-8, τοπικά 9bf προβλέπεται να επικρατήσουν στο Αιγαίο, με τάση σταδιακής εξασθένισης κατά την διάρκεια της Τετάρτης. Βορειοδυτικών διευθύνσεων άνεμοι 6-7, τοπικά 8 θα επικρατήσουν στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά την διάρκεια της Τρίτης, με εξασθένιση από το απόγευμα. Πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι προβλέπεται να πνέουν και σε πολλές χερσαίες περιοχές, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες.

Στο παρακάτω animation μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη κατανομή των φαινομένων, όπως εκτιμάται από το προγνωστικό μας σύστημα.


 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.