Έκτακτα Δελτία Καιρού

Σημαντική μεταβολή του καιρού εν όψει

Σημαντική μεταβολή του καιρού εν όψει

Γενικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά στοιχεία, από την Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, η χώρα μας αναμένεται να επηρεάζεται από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, στα πλαίσια διαμόρφωσης έντονα μεσημβρινής κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα την σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση γενικευμένων βροχών, καταιγίδων, την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν έντονο χαρακτήρα σε ευρεία κλίμακα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις.

 

Προβλεπόμενη εξέλιξη των φαινομένων

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου - Τετάρτη 24 Οκτωβρίου: Οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή προβλέπεται να διασχίσει αργά την χώρα μας, με πιο πιθανή τροχιά από το Ιόνιο προς την νότια Ελλάδα και το Αιγαίου, και σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία και την διαμόρφωση ασταθών αερίων μαζών, να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του διαστήματος αυτού, θα εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας, περίπου μέχρι τα 1500μ.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου - Κυριακή, 28 Οκτωβρίου: Αναμένεται να επικρατήσει ευμετάβλητος καιρός με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση βορείων ανέμων και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εστιάζονται σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και των νησιωτικών περιοχών. Αξιόλογες χιονοπτώσεις, είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν σε πολλές ορεινές και, ενδεχομένως, ημιορεινές περιοχές της χώρας.

Αττική: Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, κατά την διάρκεια του τριημέρου Δευτέρα - Τετάρτη, 22-24 Οκτωβρίου, είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές του νομού. Εν συνεχεία, ο καιρός θα διατηρηθεί ευμετάβλητος με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση βορείων ανέμων και την επικράτηση πολύ χαμηλών, για τα δεδομένα του Οκτωβρίου θερμοκρασίες, ενώ είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν εκ νέου αξιόλογες βροχοπτώσεις.

 

Αναλυτικές πληροφορίες, για την εξέλιξη των φαινομένων, θα δίνονται σε επόμενα δελτία. Μέσα από το παρακάτω animation, μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη κατανομή των φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα προγνωστικά μας συστήματα:

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.