Έκτακτα Δελτία Καιρού

Εκτίμηση σχετικά με την πορεία του Κυκλώνα

Εκτίμηση σχετικά με την πορεία του Κυκλώνα

Αγαπητοί μας φίλοι, σας ενημερώνουμε πως μέσα από την σελίδα αναλυτυκών χαρτών του περιοχικού μας μοντέλου, μπορείτε να βλέπετε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του κυκλώνα και την κατανομή των φαινομένων:

http://www.simeteo.gr/wrf-model

 

Από το νότιο Ιόνιο προς το στενό των Αντικυθήρων, τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο αναμένεται να κινηθεί το μάτι του κυκλώνα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μας στοιχεία.
Με βάση αυτή την τροχιά, οι περιοχές που θα βιώσουν συνθήκες τροπικής καταιγίδας, οι οποίες περιλαμβάνουν ανέμους άνω των 9bf και ραγδαία βροχόπτωση, είναι οι νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας, η ανατολική Αρκαδία, η ανατολική Μεσσηνία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και ενδεχομένως τμήματα της Αττικής, της Εύβοιας, των Δωδεκανήσων και του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι στις θαλάσσιες περιοχές του νότιου Ιονίου και του Αιγαίου, με τους ανέμους να ξεπερνούν σε ένταση τα 10-11bf, προβλέπεται να αναπτυχθεί εξαιρετικά υψηλός κυματισμός με "σημαντικό" ύψος κύματος έως 6μ και μέγιστο ύψος κύματος έως 10(!)μ, και είναι αρκετά πιθανή η δημιουργία μικρού παλιρροϊκού κύματος (storm surge). Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος κοντά στις ακτές των επηρεαζόμενων περιοχών, είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί ο νομός εξαρτάται από την ακριβή τροχιά του χαμηλού η οποία θα ξεκαθαρίσει λίγες ώρες πριν την διέλευσή του συστήματος. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, έχει ξεκαθαρίσει πως το κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής. Κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και να πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι. Η πιθανότητα εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων είναι αυξημένη για το σύνολο του νομού ενώ η πιθανότητα πνοής ανέμων σε επίπεδα θύελλας είναι αυξημένη για την ανατολική και νοτιοανατολική Αττική.

 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει πως στις επηρεαζόμενες περιοχές αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα και να δημιουργηθούν εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις!