Αναλύσεις

Έρχεται ο "Χειμώνας" μέσα στο Καλοκαίρι?

Έρχεται ο

Έρχεται ο "Χειμώνας" μέσα στο Καλοκαίρι...Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος σε ότι αφορά την αλλαγή της κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα από το ερχόμενο σαββατοκύριακο που θα αφορά μεγάλο μέρος της κεντρο-ανατολικής Ευρώπης και θα φτάσει μέχρι και τη χώρα μας.

Η επικράτηση μεσημβρινού τύπου κυκλοφορίας ως αποτέλεσμα ανάπτυξης εμποδισμού στα βορειοδυτικά της Ευρώπης θα είναι το αίτιο που θα οδηγήσει πολύ ψυχρές αέριες μάζες για την εποχή να κινηούν σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με την αύξηση της θερμοκρασίας που αρχίζει σιγά σιγά να λαμβάνει χώρα στα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής θα έχει σαν αποτελεσμα να λάβουν χώρα "εκρηκτικές" κυκλονογεννέσεις στις εκεί περιοχές και οι οποίες θα επηρεάσουν τη χώρα μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα μη μπορώντας να βρουν διέξοδο σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη όπως συνηθίζεται αυτή την εποχή εξαιτίας επέκτασης του εμποδισμού της βορειοδυτικής Ευρώπης σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η θέρμανση της επιφανείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φαινομένων με δυναμική και λαμβάνοντας υπόψη την τοπογραφία της χώρας μας, θα πρέπει πραγματικά να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αρκετά δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες ενδεχομένως να έρθουμε αντιμέτωποι την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρές χαλαζοπτώσεις, πιθανότατα ανεμοστρόβιλους-υδροστρόβιλους και πολύ ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα. Όλα θα κριθούν από το αν και που θα λάβει χώρα η προβλεπόμενη κυκλονογέννεση μέσα στην Μεσόγειο πράγμα που θα το δείξουν με περισσότερο αναλυτικό τρόπο τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί ο καιρός ακολουθεί τους δικούς του νόμους και επειδή βρισκόμαστε μέσα στο Καλοκαίρι πολλοί περνάμε στα πολύ "ψιλά" τα του καιρού.

Ακολουθούν χάρτες των επιφανειακών συστημάτων μαζί με την προβλεπόμενη βροχόπτωση.


Μαρουσάκης Κλέαρχος

Φυσικός - Μετεωρολόγος